tiistai 28. elokuuta 2018

Saunan lauteiden käsittely

Saunan löylyistä olemme nauttineet jo useamman kerran tämänkin kesän helteillä. Olemme kokeilleet uutta tapaa saunoa kiukaan toimittajalta saamamme ohjeen mukaan. Mangnumilta ohjeistettiin, että kiuas kannattaa lämmittää tunnin ajan, jonka jälkeen kius sammuu ja mennään saunomaan. Tällöin vettä heitetään n. 100 kg:n kiville eikä vastuksille. Tämä tuo heidän mukaansa erittäin pehmeät löylyt ja kyllä ohje pitää paikkansakin. En ole itse kova saunomaan, en pidä kuumista löylyistä, joten minulle tämä tapa sopii erittäin hyvin. Liekkö johtuu uudesta saunasta, kiukaasta vai tavasta lämmittää, mutta hyvät ja pehmeät löylyt olemme ainakin saaneet.

Harvian saunan seinäpaneelit on tervaleppää ja lauteet lämpökäsiteltyä haapaa. Olemme olleet saunaan todella tyytyväisiä. Miellyttävä, uuden saunan tuoksu viimeistelee kokemuksen. Lauteiden sävy on ihana ja sopii täydellisesti tervalepän sävyyn. Harmikseni lauteet pitää kuitenkin käsitellä parafiinillä lauteiden suojaamiseksi. Parafiini muuttaa sävyä tummemmaksi.
 Yllä olevassa kuvassa laudanpätkä on öljytty kaksi kuukautta sitten ja lautaa on säilytetty saunassa. Allaolevassa kuvassa laudanpätkää ei ole öljyttyKaksi kuukautta öljyn laittamisen jälkeen mallipala on jo aika paljonkin vaaleampi.

1 kommentti:

  1. Intriguing and motivating. Saunas are handy. Require much more information. Any articles?    saunajournal.com

    VastaaPoista