sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Olohuoneen korkea tila, mitä mieltä?

Olemme saaneet nauttia ihanista aurinkoisista pakkaspäivistä. Tänään sytytimme takan heti aamusta tuomaan lämpöä. Auringonvalo on tulvinut isoista olohuoneen ikkunoista sisään ja koti on tuntunut entistäkin viihtyisämmältä. Vuoden vaihtelut tuovat uuteen taloon aina uuden jutun, enkä malta odottaa kevään tuloa kun piha alkaa heräämään. Vaikka kyllä tuolla pihalla näin talvellakin keksii tekemistä ja hauskanpitoa. Lunta on tullut siihen malliin, että olemme saaneet ison lumilinnan rakennettua pihalle.

Nyt kun auringonvalo valtaa olohuoneen, näyttää korkean tilan tuoma avaruus mahtavalta.
Reilu viisi metriä korkea tila antaa avaruudentuntua, jos mikä. Alhaalta ylöspäin katsottuna se on jyhkeä ja arvokkaan näköinen ja yläkertaan se tuo valoa ja avaruutta. Minusta on ihanaa maata sohvalla ja tuijottaa neljän metrin korkeudessa olevista ikkunoista ylös taivaaseen. Minusta on myös ihanaa seisoa yläkerran kaiteen ääressä ja tuijotella maisemaa takapihalle samaisista ikkunoista.

Se mikä minusta ei ole mukavaa, on yrittää katsoa televisiota josta ei kuulu mitään. Sekään ei ole mukavaa kun yrittää saada selvää mitä toinen puhuu yläkerrasta alakertaan. Lapsen leikkien äänet valtaa koko asunnun ja äidin hermo ei lepää. Meillä ei ole vielä akustiikkalevyjä, jotka tähän kaikuun auttaisi. Kun ei ole myöskään verhoja, voitte kuvitella miten ääni kantautuu korkeassa tilassa. Meidän pitäisi myös ratkaista ongelma, kuinka saamme uudet valaisimet asennettua kattoon.

Googlasin olohuoneen korkean tilan ja keskustelupalstoilta löytyy paljon kirjoituksia siitä, ettei ymmärretä miksi joku tällaisen haluaa tehdä. Keskustelupalstoilla kirjoitetaan juurikin näistä ääniongelmista. Jotkut on sitten sitä mieltä, että akustiikalla tämä paranee eikä ongelmaa enää ole. Joidenkin mielestä korkea tila on myös kolkko ja virastomainen.

Meille korkea tila syntyi osittain olosuhteiden pakosta, kun neliöitä täytyi saada yläkerrasta pois. Vaihtoehtoina oli laittaa sauna ja kylpyhuone yläkertaan tai 15 neliön korkea tila. Valitsimme siis jälkimmäisen. Eikä se siinä vaiheessa ollut meille edes mikään vaikea valinta. Nyt meidän täytyy seuraavaksi tutustua akustiikkaratkaisuihin. Olen nähnyt useita ihania akustiikkatauluja, mitkä mielihyvin meille ottaisin. Järkevintä olisi ollut rakennusvaiheessa asentaa akustiikkalevyt kattoon. 

Haluaisinko toiseen taloon korkean tilan? En tiedä. Toisaalta rakastan avaruutta, ja miten hienon näköistä se on, mutta toisaalta tykkään intiimimmästä tilasta. Viihdyn todella hyvin meidän yhdeksän neliön niin sanotussa pikkuhuoneessa. Siellä minä kotijoogaan tai kääriydyn viltin alle katsomaan Netflixia. Voisihan seuraavan talon olohuone myös olla kuin pikkuinen pesä. Tumma, pieni ja kotoisa. Paljon tyynyjä, vilttejä, pehmeyttä ja hiljaisuutta.
3 kommenttia:

 1. Tulin kurkkimaan missä vaiheessa teillä mennään ja teillähän on projekti edennyt hienosti! Itse tykkään noista korkeista tiloista mielettömästi ja etenkin kun on tuollaiset ikkunat ja näkee ihanasti maiseman. Korkeat tilat luovat toki haasteita kuten kirjoitat, mutta onneksi niihin on saatavilla ratkaisuja :) Jään innolla odottamaan millaisiin ratkaisuihin päädytte.

  -Susanna ( http://unelmista-toteutukseen.blogspot.com )

  VastaaPoista
 2. Minun silmään tuo korkea tila näyttää todella kauniilta ja avaralta! Akuustiikkalevyillä tai vastaavilla saa varmasti korjattua tuota kaikumisongelmaa. Levyjähän on onneksi moneen lähtöön, joten varmasti löytyy silmää ja korvaa miellyttävä ratkaisu. Toivottavasti myös kukkarolle sopiva. Niistähän saisi tehtyä vaikka sisustukseen sopivan ns. taideteoksen tuohon ikkunoiden viereen. :)

  Anni-Maaria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jokin asetelma akustiikkalevyistä olisi hyvä vaihtoehto. Joko ikkunoiden viereen tai television päälle. En tiedä akustisesti mihin se olisi järkevintä laittaa. Olen myös katsonut ihania akustiikkatauluja. Tarjontaa on niin paljon, että vaikeuttaa valintaa. Ps. Teidän paneeli tehosteseinä on ihana!

   Poista