lauantai 20. huhtikuuta 2019

Purku ja raksa jätteiden hävitys

Kuvittele, että säilyttäisi aivan kaiken säilytettävissä olevan muutaman kymmenen vuoden aikana. Tavaraa olisi paljon, vai mitä?

Mieheni lapsuuden koti on ollut tyhjillään jo vajaan vuoden. Olemme sitä pikkuhiljaa tyhjentäneet tavaramäärästä yhdessä anopin kanssa. Suurin osa tavaroista on täysin pois heitettävää ja osa kirppistavaraa. Välillä on ollut  vaikea heittää sellaista tavaraa pois, joihin liittyy muistoja tai jotka ovat periaatteessa ehjiä ja käyttökelpoisia, mutta joilla ei tee mitään. Emme kuitenkaan pysty kaikkea säilyttämään. On ollut sydäntä särkevää viskata anopin silmien edessä pois hänelle kuuluvia tavaroita ja muistoesineitä.  Minun ja mieheni suhde tavaraan on erilainen kun nuoruudessa pula-ajan kokeneilla vanhuksillamme. Meidän ei tarvitse haalia kaikkea mahdollista ihan vain varmuuden vuoksi.

Tavaraa on kahden kerroksen ja kellarin omakotitalossa paljon. Lisää löytyy maasta kattoon pihan autotallista ja saunatuvasta. Mieheni isä sairastui muistisairauteen ja sairauden alkuvaiheessa tavaran hamstraus korostui. 

Otimme pihaan kontin sekatavaralle. Puut, metallin ja elektroniikan lajittelemme eri pinoihin ja viemme sorttiasemalle tai HSY:n keräysautoille erikseen. Kevään keräysautot kiertävät juuri pääkaupunkiseudulla. Keräysautoihin voi tuoda kodin vaarallista jätettä, sähkölaitteita ja metalliromua. Pääkaupunkiseutulaisten kannattaa myös huomioida Sorttiasemien lauantai aukioloajat muutamana viikonloppuna toukokuun aikana.

Rakennusaikaisesta jätehuollosta voi lukea lisää esimerkiksi täältä.  

2 kommenttia:

  1. Tuo keräysauto on kyllä minulle myös ollut hyödyllinen kun vaarallisesta jätteestä on halunnut eroon. Ystäväni remontoidessa hallia kaukana asutuksesta, hänellä ei ollut mahdollisuutta viedä vaarallista jätettä keräysautoon. Hän kuitenkin löysi yrityksen, joka on erikoistunut vaarallisten aineiden lähetykseen. Tällainen palvelu on kyllä hyvä koska muuten vaarallisen aineen olisi joutunut säilömään vielä halliin. Nyt on hallissa ainakin tilaa ja parempi mieli ystävällä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kirjoituksesta. Meillä rakentaminen alkaa, ja minulla on tavoitteena pitää tontti mahdollisimman siistinä. Kaikki jäte täytyisi saada pois mahdollisimman nopeasti, muuten sitä kertyy ja lopulta on kova työ. Täytyy selvitellä, mistä saisi tilattua vaihtolavan tai tuollaisen kontin pihalle.

    VastaaPoista