Saimme vuosi sitten kyselyn Hsy:ltä halukkuudesta osallistua jätteiden keräyskokeiluun. Monilokerokeräystä varten olisimme saaneet (tai ostaneet?) erilaisen jätelaatikon. Monilokerolaatikko olisi pitänyt sisällään erilliset osiot normijätteille, biojätteille ja muoville. Hsy etsi osallistujia samalta asuinalueelta , koska roskat olisi haettu monilokerokeräykseen tarkoitetulla jäteautolla. Jätemaksu olisi ollut muistaakseni noin sata euroa vuodessa kalliimpi. Kiinnostuin tästä kokeilusta ja olin jo meidät sinne ilmoittaa, mutta muutin mieleni, koska ajattelin meidän laittavan kompostin heti miten pihalle. Tällöin yksi hyöty tästä laatikosta olisi mennyt siihen. Kompostia emme ole laittaneet vieläkään, mutta ehkä se on tämän kevään asia. Muoviosiota olen jäänyt harmittelemaan. Meidän kolmihenkisen perheen 240L jäteastia tyhjennetään parin viikon välein ja se riittää mainiosti.
Muovit olemme eritelleet ja kuskanneet keräyslaatikoihin vasta viimeisen vuoden aikana. En ole aikaisemmin ajatellutkaan miten paljon muovia kertyy heittäessäni ne roskakoriin. Olisi hienoa saada muovi eroteltua jo omassa kotipihassa, jotta säästyisi säilömiseltä ja kuskaamiselta. Toisaalta, siinähän ne menevät samalla kun pahvit ja lehdetkin.
Ylen artikkelissa oli selvääkin selvemmät ohjeet muovinkierrätykseen ja tämän luettuaan on muovinkierrätys astetta vaivattomampaa. Pääsääntönä artikkelin mukaan voi pitää sitä, että jos pakkaus on muovia sen voi laittaa muovinkeräykseen. Esimerkiksi jogurttipurkit, margariinirasiat, leikkelepakkaukset yms. Myös shampoopullot ja saippuapaikkaukset ovat kierrätyskelpoisia. Muut kuin pakkaukset, esimerkiksi lelut, pulkat ja ämpärit eivät kuulu muovinkeräyslaatikkoon. Rypistystestillä voi testata, onko jokin tuote muovia. Esimerkiksi jogurttipurkin kansi ja karkkikääreet rypistyvät puristaessa lyttyyn eikä ne palaudu muotoonsa, tällöin roska ei ole muovia ja kuuluu muihin jätteisiin.
Hyvä vinkki itselleni oli myös, se että poistaa muovipakkauksista korkit, pumput ja kannet ja heittää ne muovinkeräyslaatikkoon erikseen eikä myöskään laita erilaisia muovipakkauksia sisäkkäin. Ja huom, jos pakkauksen pesu vaatii lämmintä vettä tai lotraamista, on ympäristön kannalta järkevämpää heittää pakkaus sekajätteeseen.
Meillä on käytössä Ikean muovilaatikot kierrätyksessä. Nätit ne eivät ole, mutta toimii hyvin. Laatikoihin saa hyvin kerättyä enemmänkin tavaraa, mutta aika isot ne ovat autolla usein kuljetettavaksi. Matka kierrätyspisteellä on pari kilometria.
Kierrätyksestä ollaan montaa eri mieltä ja joidenkin lähteiden mukaan vaikutus taloudellisesti ja ympäristöystävällisesti on paljon luultua vähäisempää. Olen kuullut, että biojätteiden lajittelu olisi hyödyllistä ainoastaan, jos on komposti käytössä. Eikä roskien kuskaaminen edes takaisin ole järkevää jos ei sitä yhdistä kauppareissuille. En ole tutkinut tätä asiaa enempää, niinpä kierrätän juuri sillä tavalla kuin itsestäni sopivalta tuntuu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti