perjantai 8. maaliskuuta 2019

Huomioi huonekalujen ja säilytysjärjestelmien mitat kun suunnittelet talopohjaa

Tässä muutama pieni ja yksinkertainen vinkki mitä voi ottaa huomioon siinä vaiheessa kun suunnittelee oman talon pohjaa. Näitä vinkkejä olisi antaa varmasti kymmeniä jokaiseen talonrakennuksen vaiheeseen, mutta tässä vain muutama esimerkki mitoista mitä itse ei tajunnut suunnitella siinä vaiheessa kun se olisi ollut mahdollista.

Kaikista ärsyttävintä pohjaa suunniteltaessa oli se, kun siirsi yhtä seinää siirtyi toinenkin. Aina kun luuli tehneensä hyvän oivalluksen, tajusi miten se vaikuttaisi koko pohjaan ja taas oltiin lähtöpisteessä. Joten tiedän varsin hyvin ettei kaikkia mittoja pysty toteuttamaan toivomallaan tavalla. Näin jälkikäteen tajuaa kuitenkin muutaman mitta epäkohdan minkä todennäköisesti olisi voinut toteuttaa toisin.

Kaappien ja huonekalujen mitat olisi hyvä miettiä etukäteen. Jos tietää haluavansa tulevaan taloon tietyn kaapin tai muun huonekalun kannattaa sen mitat huomioida jo suunnitteluvaiheessa.

Poikamme huoneessa on syvennys johon asensimme liukuovikaapin. Syvennyksen leveys on 175cm. Olisimme mielellämme laittaneet tähän Ikean Pax kaapin, mutta pax on kooltaan joko 150cm tai 200cm. Jouduimme siis tilaamaan tähän mittatilauksella kaapin.

Makuuhuoneemme yhteydessä on vaatehuone. Sinne laitoimme Ikean Paxit 38cm syvänä. Paxeja on myös 58cm syvänä ja ne olisivat olleet huomattavasti tilavammat ja niihin olisi ollut saatavilla enemmän erilaisia tasoratkaisuja. Vaatehuoneemme muutenkin jäi ajateltua pienemmäksi.

Ikean Pax vaatekaappijärjestelmä on helppo suunnitella, siihen on paljon lisäosia ja hintakin on ok. Joten, jos esimerkiksi haluaisi juuri niitä käyttää, kannattaa mitat huomioida jo pohjaa suunniteltaessa.

Toinen esimerkki mitoista on vaatehuoneemme ovi. Oviaukon olisi voinut laittaa vähän eri kohtaan ja tehdä siitä sopivamman kokoisen. Täydellinen siitä olisi tullut Ladon ovella. Sillä olisimme saaneet lisää ilmettä täysin valkeaan makkariimme, mutta valitettavasti mitoiltaan ladon ovi ei sovi meille.

Emme ole edelleenkään saaneet  oikean kokoista liukuovea vaatehuoneeseemme. Neljä ovea täällä on käynyt jo kääntymässä, mutta kaikki ovat olleet väärän kokoisia.

Kannattaa myös miettiä saisiko hyvällä suunnittelulla talotekniikka läpivienteineen suunniteltua esimerkiksi kaapistojen sisälle. Tai vaikkei mitoissa ottaisi näitä huomioon, niin pohjaa suunnitellessa kannattaa huomio kiinnittää joka tapauksessa läpivientejen sijoituspaikkaan.

Valaistuksesta voisi kirjoittaa ihan erillisen postauksen, mutta tähän mainittakoon, että valaistuksien paikat kannattaisi huomioida hyvin ennen kuin reikiä on jo katossa. Tämä voi useammalle olla sanomattakin selvää, mutta niin tuntui meillekin moni asia olevan ja jotain vaan aina unohtuu.

Meidän ruokapöydän ja saarekkeen päällä olevat valaisimien paikat on asennettu todella vääriin kohtiin ruokapöytään ja saarekkeeseen nähden. Sopimuksessamme luki, että valaisimien paikat katsotaan yhdessä asiakkaan kanssa. Rakennusvaiheessa mies saapui tontille kun reiät olivat jo katossa. Olisimme tietysti voineet pyytää tekemään paikat uudestaan, mutta joku ajatuskatkos-väsymys tai tajuammattomuus siinä tapahtui kun emme tätä pyytäneet.  Tai emme ihan tajunneet kuinka vinksallaan ne olivat. Nyt sitten ihmettelemme mitä teemme. Saarekkeen yläpuolelle olisi ollut myös tyylikästä saada kaksi valaisinta, mutta paikkoja on nyt vain yhdelle ja sekin ihan väärässä paikassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti