Osallistun tänä keväänä aikuisopiston puutarhasuunnittelu -kurssille. Kurssilla suunnitellaan opettajan ohjauksessa omaa pihaa annettujen, hyvien vinkkien pohjalta. Kurssi soveltuu hyvin tällaiselle vasta-alkajalle. Kolmen tunnin kerrasta alkuosio on aina teoriaa, ja lopuksi piirretään ja hahmotellaan omaa pihaa omassa tahdissa.
Kurssikertoja on takana kaksi. Ensimmäisellä kerralla mietimme mitä ottaa huomioon pihasuunnittelussa ja toisella kerralla tutustuimme eri tilanjako ja raja-aitojen mahdollisuuksiin. Seuraavilla kuudella kerroilla on luvassa tietoa eri kasvivalinnoista.
Pihasuunnittelussa otetaan huomioon mahdolliset asemakaavamääräykset, rakennusjärjestys ja rakennustapaohje. Sen lisäksi tietysti mietitään mitä pihalta halutaan, mikä on oma tyyli, mitä pihalla tehdään. Kasvivalintoihin vaikuttaa tontin eri kohtien valo-olosuhteet ja maan kosteus. On myös hyvä huomioida katolta tippuvien lumien kohdat, näkösuojat, mitä halutaan peittää, mitä korostaa, miten piha näkyy sisältä ulos jne. Tärkeää on myös tunnustaa itselleen kuinka vaikean tai helppohoitoisen pihan haluaa, kuinka paljon viikossa on valmis käyttämään aikaa pihan hoitoon. Itse suunnittelen melko helppohoitoisen pihan, jonka hoitamiseen kevät/kesäkuukausina menee max.3h viikossa. Helppohoitoisuus-ajatus tyssäsi jo kylläkin siihen kun olin alun perin ajatellut laittaa pihalle siirtonurmikon, mutta sen hoito ja kastelu lukeutuu extrahoidon piiriin, nurmikkoa leikataan noin 2-3krt/vkossa. Ns. perinteinen suomalainen nurmikko olisi minulle ajallisesti siis parempi.
Voihan se olla, että minusta kehittyy vielä vaikka millainen pihataituri.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti