tiistai 3. maaliskuuta 2020

Mihin sijoittaa lastenhuoneet?

Mitä ottaa huomioon suunniteltaessa taloa tästä hetkestä tulevaisuuteen? Minkälaisen talon rakentaa lapseton perhe, pienten lasten perhe tai teini-ikäisten lasten perhe? Tarpeet ovat erilaiset, ovatko koditkin?

Me kuulumme tällä hetkellä pienten lasten perheeseen, mutta kymmenen vuoden päästä perheessämme asuu teinejä. Kun suunnittelee taloa reilu kolme tai neljäkymppisenä, ei tule ehkä ajatelleeksi itseään liikkumassa kodissa kymmenen, kahdenkymmenen ja kolmenkymmenen vuoden päästä. Enkä oikeastaan edes halua ajatella asiaa kovin pitkälle, mutta miltä elämä näyttää kymmenen vuoden päästä?

Ystäväni kertoi minulle miten ärsyttävää hänestä on hänen teini-ikäisten poikien kavereiden ravaaminen yläkerrassa poikien omissa huoneissa, lähellä vanhempien makuuhuonetta. Hän haaveili siitä, että vanhempien makuuhuone olisi eri kerroksessa kuin lasten on. Ymmärrän häntä hyvin. Näen sieluni silmin kuinka oma neljävuotiaani ja hänen pikkuveljensä raahustavat urheiluhieltä haisevana teininä, hymähdyksineen omaan luolaansa kaveriensa kanssa telkkaria tuijottamaan. Näen kuinka hiippailen yöpukusillani makuuhuoneestamme pois ja yritän miettiä minne kätkeytyisin omaan rauhaan.

Minulla on itselläni kaksi pidempään asuttua lapsuudenkotia. Ensimmäinen oli kaksikerroksinen, missä lasten huoneet olivat yläkerrassa ja vanhempien alhaalla. Toinen koti oli yksikerroksinen, mutta vanhempiemme makkari oli, tai on edelleen, talon toisessa päädyssä kuin talon muu elämä. Mieheni asui puolitoistakerroksisessa asunnossa, missä vanhempien huone ja mieheni huone olivat vierekkäin. Mieheni sanoi, etteivät he olleet kavereiden kanssa juuri koskaan heillä sisällä. Hän muutti armeija-ikäisenä jo omaan asuntoon.

Nykyisessä kodissamme on makuuhuoneet yläkerrassa ja todennäköisesti ne tulevat olemaan myös uudessa. Tämä ajatus vain sai minut miettimään, pitäisikö pohjaa suunnitella myös tällä ajatuksella. Jos siirtäisi saunan ja kylpyhuoneen yläkertaan ja vanhempien makuuhuoneen alas.. Tai he, jotka rakentevat kellarin? Laittakaa lapset sinne?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti