sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Kirjaesittely - KonMari


Less is more..

Marie Kondo on japanilainen kodin järjestämisen asiantuntija, joka johtaa Tokiossa ammattijärjestämiseen erikoistunutta yritystä. Marie Kondo on pienestä pitäen ollut järjestelmällinen kodin tavaroiden suhteen ja kehittänyt erilaisia menetelmiä kodin siisteyden ylläpitoon.  Kaikenlaisia menetelmiä kokeiltuaan hän on vakuuttunut siitä millainen metodi luo järjestystä kotiin, ja koko elämään. Tästä menetelmästä hän on kirjoittanut hyvinkin menestyksellisesti myyneen kirjan, KonMari - Siivouksen elämänmullistava taika.

KonMarin ajatuksena on luopua kaikesta turhasta ja pitää vain tavarat jotka tuottavat iloa. Tavaroiden järjestäminen tuo järjestystä koko elämään ja kun järjestys on kerran saatu aikaa, kaaosta ei synny enää  koskaan. KonMarin menetelmässä täytyy päättää vain kaksi asiaa; Tuottaako tavara minulle iloa? Jos se tuottaa, pidän sen. Jos ei, heitän sen pois.  Sen jälkeen päätän minne laitan pitämäni tavaran ja laitan sen ja samaan kategoriaan kuuluvat tavarat jatkossa aina samaan paikkaan. Yksinkertaista, eikö niin? :)

En ole päässyt menetelmää vielä testaamaan, koska se vaatisi runsaasti aikaa. Pitäisi keskittyä tavaroihin yksi kerrallaan. Uskon kuitenkin menetelmään, koska huomaan miten turhat, rikkinäiset, epäsiistit ja rumat asiat vievät energiaa ja miten puhtaus, avaruus ja selkeys tuo rauhallisuutta ja tasapainoa. Tiedän etten kuitenkaan pysty heittämään täysin käyttökelpoista tavaraa pois, tai esineitä jotka tuovat tärkeitä muistoja mieleen. Enkä koe että minun pitäisikään niin tehdä.

Kirjassa parasta oli se, että hän sanoitti kaikki tavarat ja niiden merkityksen ja osui arkaluontoisesti aina oikeaan. Esimerkiksi tyhjät myyntipakkaukset (mitä meillä oli yksi iso laatikollinen), epämääräiset sähköjohdot, napit, kolikot, lahjat.... Hän ikään kuin antaa luvan heittää pois tavaroita. Kaikkia lasten piirrustuksia, vanhoja kirjeitä tai lahjoja ei tarvitse säilyttää.

Tällä hetkellä toimin oikeastaan juuri päinvastoin kuin mitä KonMari kehoittaa toimimaan, eli heitän pois ja järjestelen tavaroita sikinsokin päivittäin ilman minkäänlaista suunnitelmaa. Otin kuitenkin oppia siitä, miten tavaroilla tulisi olla oma paikka ja pyrin tähän. Turhan vakavasti en kuitenkaan menetelmää pysty noudattamaan. KonMari esimerksi tyhjentää joka päivä päivän päätteeksi laukkunsa ja sijoittaa kaikki tavarat sieltä oikeisiin paikkoihin pitkin kotia ja aamulla kerää ne takaisin laukkuunsa....Huhhuijjaa... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti